Μισό αιώνα μετά, η δικαίωση


Μισό αιώνα μετά η Γιόκο Όνο δικαιώνεται για το Imagine

H Γιόκο Όνο δεν ήταν μόνο η μούσα του Τζον Λένον. Ήταν η σύντροφος του στη ζωή και η συνοδοιπόρος του στην τέχνη που και οι δύο υπηρέτησαν με πάθος. Αυτό επιβεβαιώνει με απόφαση της η Ένωση Εθνικών Εκδοτών Μουσικής που δικαίωσε την Όνο για τους στίχους του ύμνου της μουσικής βιομηχανίας Imagine, τους στίχους του οποίου συνυπογράφει πλέον και η Όνο μαζί με τον Λένον.
"Απόψε, αισθάνομαι μία ξεχωριστή τιμή για να διορθώσω μία καταχώρηση 48 χρόνια αργότερα και να αναγνωρίσω την Γιόκο Όνο ως συν-συγγραφέα" δήλωσε ο Ντέιβιντ Ίσραλαϊτ. Η ανακοίνωση έγινε σε μία τελετή βράβευσης της Ένωσης κατά την οποία το Imagine, απέσπασε το βραβείο Centennial Song, από τον διευθύνοντα σύμβουλο Ίσραλαϊτ.
Παρούσα στην τελετή ήταν και η 84χρονη Γιόκο. Στην τελετή βραβεύτηκε επίσης ο ράπερ και παραγωγός Φάρελ Γουίλιαμς για τα τραγούδια του.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη του Λένον στο BBC το 1980, στο οποίο λέει ότι η Γιόκο Όνο θα πρέπει να εμφανίζεται ως συν-ιδιοκτήτρια του Imagine.
Το τραγούδι θα έπρεπε να γράφει ότι ανήκει στον Λένον και την Όνο, γιατί πολλά στοιχεία του, όπως η λυρικότητα και οι έννοιες του, είναι έμπνευση της Γιόκο" είχε δηλώσει τότε ο Λένον.
'Εκείνη την εποχή ήμουν λίγο παραπάνω εγωϊστής, λίγο πιο σατράπης και παρέλειψα να αναφέρω τη συνεισφορά της", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το τραγούδι κάνει άμεση αναφορά στο βιβλίο της Γιόκο Όνο "Grapefruit" που κυκλοφόρησε το 1964.
Πηγή: www.cnn.gr