Όρθιος Κορμός Σοκολάτας

Συνταγή


Τη συνταγή που ακολουθεί και θα ολοκληρώσει εντυπωσιακά το Πρωτοχρονιάτικο δείπνο, υπογράφει ο top patissier, ο chef που γνωρίζουμε όλοι, εμπιστευόμαστε και αγαπάμε, αφού με αριστοτεχνία, γνώση και εμπειρία γλυκαίνει τη ζωή μας. 
Όρθιος Κορμός Σοκολάτας, από
τον Στέλιο Παρλιάρο

(www.steliosparliaros.gr)

    • Υλικά

        Μπισκότο
      • 200 γρ. κουβερτούρα µε περίπου 70% κακάο, ψιλοκοµµένη
      • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, κοµµένο σε κύβους
      • 5 κρόκοι αυγών
      • 6 ασπράδια αυγών
      • 100 γρ. ζάχαρη
      • 35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
        Πραλίνα φουντουκιού
      • 150 γρ. φουντούκια
      • 150 γρ. ζάχαρη
        Γκανάς
      • 600 γρ. κρέμα γάλακτος µε 35%-36% λιπαρά
      • 100 γρ. μέλι
      • 600 γρ. κουβερτούρα µε 50%-55% κακάο ή 540 γρ. κουβερτούρα µε 61% κακάο ή 500 γρ. κουβερτούρα µε 66% κακάο ή 490 γρ. κουβερτούρα µε 70% κακάο ή 900 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
      • 200 γρ. από την πραλίνα φουντουκιού ή ταχίνι
      • 30 γρ. eclat d’or (τραγανές νιφάδες βάφλας – βρίσκουµε στα Sweet Alchemy) ή πουράκια, τριµµένα

      Αυτός ο κορμός θα ολοκληρώσει εντυπωσιακά το πρωτοχρονιάτικο δείπνο.

      Μερίδες: 10, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 15′, Αναμονή: 6-7 ώρες.
      Μπισκότο
      Χτυπάµε στο µίξερ µε το σύρµα τα ασπράδια µε τη ζάχαρη έως ότου γίνουν µαρέγκα. Λιώνουµε την κουβερτούρα µαζί µε το βούτυρο σε µπεν µαρί. Αποσύρουµε το µείγµα και το αφήνουµε να χλιαρύνει. Προσθέτουµε έναν-έναν τους κρόκους και το αλεύρι ανακατεύοντας και στο τέλος ενσωµατώνουµε τη µαρέγκα σε δύο δόσεις. Απλώνουµε το µείγµα σε ένα ταψί 30 x 40 εκ., που έχουµε στρώσει µε λαδόκολλα, και το ψήνουµε στους 170°C για 15 λεπτά.
      Πραλίνα φουντουκιού
      Αν επιλέξουµε να φτιάξουµε το γλυκό µε πραλίνα και όχι µε ταχίνι, βάζουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει στη φωτιά και παράλληλα ζεσταίνουµε τα φουντούκια στο φούρνο. Ρίχνουµε στο καυτό τηγάνι σιγά-σιγά τη ζάχαρη και, µόλις καραµελώσει όλη, προσθέτουµε τα ζεστά φουντούκια. Ανακατεύουµε για µερικά λεπτά, µέχρι να καραµελώσουν, και τα αδειάζουµε σε µια λαδόκολλα. Όταν  (περισσότερα, εδώ