ΑΝΤΙΓΡΙΠΠΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

    Nutrition, Health

Λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου έξαρσης της γρίπης, η οποία φέτος θα συνδυαστεί και με την ιλαρά, καλό είναι να κάνουμε μια προσπάθεια να προφυλαχτούμε, ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και θα μας κρατήσει μακριά από τις σοβαρές ιώσεις…


Ακολουθούν οι 4 κύριες διατροφικές συμβουλές για την άμυνα του οργανισμού από τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο του «Λαϊκού Νοσοκομείου», Χάρη Δημοσθενόπουλο.
 1. Βάλτε χρώμα στο ψυγείο σας:
  Η διατροφή με έντονη ενισχυτική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι εκείνη που περιλαμβάνει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, αλλά και σελήνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τα οποία τα λαμβάνουμε από φρούτα και λαχανικά με έντονα και διαφορετικά χρώματα: πράσινες, κίτρινες, κόκκινες πιπεριές, εσπεριδοειδή, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερις, ξηρά δαμάσκηνα).
  Ταυτόχρονα καλής ποιότητας λιπαρά, όπως τα Ω3 των ψαριών, έχουν κι αυτά συσχετιστεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως και οι
  ανάλατοι ξηροί καρποί.
 2. Η καλή ενυδάτωση ενισχύει τον οργανισμό:Η επαρκής ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, ενώ ρυθμίζει και τη θερμοκρασία του σώματος καλύτερα. Εκτός από το νερό, ενυδάτωση επιτυγχάνουμε με αφεψήματα, ροφήματα βοτάνων (τα οποία ενισχύουν περισσότερο το ανοσοποιητικό), χυμούς ή υγρά τρόφιμα, όπως είναι οι σούπες.
 3. Ναι στο βασιλικό πολτό – όχι στην υπερκατανάλωση βιταμινών:Ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε σίδηρο και χρήσιμα ιχνοστοιχεία και με πολύ μικρή ποσότητα ενδυναμώνει γενικά τον οργανισμό.
  Σύμφωνα με τον ειδικό: «Η βιταμίνη C, που κάποιοι παίρνουν προληπτικά αυτή την περίοδο, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που σημαίνει ότι αν ο οργανισμός υπερκαλύψει την πρόσληψη, αυτή αποβάλλεται από τα νεφρά, κι έτσι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται υπερκατανάλωση».
 4. Η υπερφαγία μειώνει την άμυνα του οργανισμού:«Δεν χρειάζεται κανείς να φάει πολλές θερμίδες, αλλά ποιοτικές κι αυτό γιατί η υπερκατανάλωση τροφής και μάλιστα τροφής πλούσιας σε λιπαρά, εκτός από την αύξηση του σωματικού βάρους, μειώνει και την άμυνα του οργανισμού, με συνέπεια κάποιος να γίνεται πιο επιρρεπής στις ιώσεις», καταλήγει ο κ. Δημοσθενόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / farmakeutikoskosmos.gr

Σχόλια