Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Superfood Κινόα...!





Δεν είναι (μόνο) διατροφική μόδα! Η κινόα (το κινόα, κατ' άλλους) είναι ένας αρχαίος σπόρος που έχει μπει πλέον στην καθημερινότητα και στη διατροφή μας χάρη στην υψηλή διατροφική της αξία και τα πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι μια υπερτροφή και αν δεν έχετε πειστεί να την τρώτε τακτικά, διαβάστε τους 10 λόγους για να το κάνετε. 
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η κινόα έχει την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή στο λίπος και στην επίστρωση του εντέρου. Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται μεγάλος παράγοντας κινδύνου για σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της καρδιοπάθειας.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Συγκριτικά με άλλους σπόρους, η κινόα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό μας και σχετίζονται με σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος. 
Η κινόα είναι μία από τις ελάχιστες φυτικές τροφές που όχι μόνο είναι πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά περιέχει και τα εννιά βασικά αμινοξέα. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπλαση των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων στο σώμα μας, ενώ διατροφικά θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση και την αύξηση της μυικής μάζας.
Καλή πηγή ριβοφλαβίνης
Η ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της πρωτεΐνης και την ανάπτυξη του σώματος. Είναι επίσης βασική για την παραγωγή ενέργειας καθώς βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών από τη διατροφή μας.

Για υγιή καρδιά
Η κινόα είναι πλούσια στα λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά. Περίπου το 25% των λιπαρών οξέων στην κινόα είναι στη μορφή του ολεϊκού οξέος, ενός μονοακόρεστου υγιεινού λιπαρού, και περίπου το 8% είναι στη μορφή του άλφα λινολεϊκού οξέος (ALA), τα γνωστά μας ω3 λιπαρά οξέα. 
Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα
Η κινόα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει πως δεν προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας μετά το φαγητό όπως άλλα σιτηρά. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Food έδειξε πως η τακτική κατανάλωσή της στη διατροφή μας μπορεί συμβάλει στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. 

    photo credit: FOTOSHO-TO Iftaar via photopin (license)

Τι άλλο περιέχει η κινόα που σας κάνει καλό:
Σίδηρο: Βασικός για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά του οξυγόνου στους μυς και τον εγκέφαλο ώστε να υπάρχει καλή διανοητική λειτουργία.
Λυσίνη: Αμινοξύ που καταπολεμά το άγχος.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού και την καλή λειτουργία του εντέρου. Η κινόα δρα ως φυσικό καθαρτικό και διατηρεί υγιές το έντερό σας.
Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο αθηρωματοσκλήρωσης και υψηλής αρτηριακής πίεσης. 


photo credit 1ης φωτογραφίας: Chefs-Resources Autumn Harvest Salad via photopin (license)
Πηγή: capital.gr