Μία αθέατη απειλή για το παιδί σε κάθε σπίτιΜια αθέατη απειλή για το παιδί υπάρχει σε κάθε σπίτι και μάλιστα κάπου που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί:
στις κουρτίνες! Ο λόγος για τους "σιδηρόδρομους" των κουρτινών, για τους οποίους πληθώρα ειδικών προειδοιεί για συνεχείς, σοβαρούς και κρυφούς κινδύνους.  
Οι μη ασφαλείς για παιδιά μηχανισμοί σιδηροδρόμων για κουρτίνες και ιδιαίτερα για όσα παιδιά είναι κάτω των 3 ετών, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Οι συνέπειες, από μπλέξιμο σε κορδόνι μη ασφαλούς μηχανισμού, μπορεί να είναι τόσο δίχως άλλο τραγικές και για αυτό θα πρεπει να λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και συγκεκριμένα:

Ασφαλής χρήση

•    Εξετάζουμε όλες τις περσίδες και τα στόρια, από μπροστά, πλάι, ή πίσω, για να εντοπίσουμε κορδόνια, που μπορεί να είναι προσβάσιμα, σε μικρά παιδιά.

•    Δεν τοποθετούμε παιδικές κούνιες, κρεβάτια και έπιπλα, δίπλα σε παράθυρα, διότι τα παιδιά μπορεί να σκαρφαλώσουν και να «φτάσουν» τους μηχανισμούς σιδηροδρόμων, για κουρτίνες. Αυτό ισχύει, για όλους τους χώρους, όπου ένα παιδί ζει, ή επισκέπτεται.

•    Σε σπίτια όπου ζουν μικρά παιδιά, χρησιμοποιούμε, είτε σιδηροδρόμους χωρίς κορδόνια, είτε σιδηροδρόμους, με κορδόνια που δεν τα «φτάνουν» τα μικρά παιδιά, ή χρησιμοποιούμε μηχανισμούς, που κρατούν τα κορδόνια, μακριά από τα μικρά παιδιά.

•  Ελέγχουμε συχνά, τα κορδόνια να μην είναι προσβάσιμα, από μικρά παιδιά και να μην μπορούν να σχηματιστούν, με αυτά, επικίνδυνοι βρόγχοι. Δένουμε τα σχοινιά, ψηλά, ή χρησιμοποιούμε μια συσκευή ασφάλειας, όπως είναι τα στηρίγματα, οι μηχανισμοί τακτοποίησης καλωδίων, οι συνδετήρες και οι δεσμοί, τα οποία είναι, ήδη, διαθέσιμα, στην αγορά.

Πηγή: premium.paratiritis.gr