ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΕΞΙΑΣ


ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνη A Χρειάζεστε Βιταμίνη Α για πιο υγιή επιδερμίδα και όραση αλλά και για την τόνωση του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη. Ο οργανισμός μας μεταβάλλει τη βήτα καροτίνη, το πορτοκαλοκόκκινη χρωστική που βρίσκεται σε λαχανικά και φρούτα σε όσο Βιταμίνη Α χρειαζόμαστε.
Προσθέστε στη διατροφή σας:
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, καρότα, βερίκοκα, γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρια.

Βιταμίνη B Υπάρχουν οκτώ αναγνωρισμένες Βιταμίνες Β που σας χαρίζουν υγιή μεταβολισμό, σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών και της κυτταρικής διαίρεσης. Η Βιταμίνη Β είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλές επεξεργασμένες τροφές έχουν συνήθως κάποια έλλειψη Βιταμίνης Β.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Ωμά λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης (όπως σκούρο ρύζι ή μακαρόνια ολικής άλεσης), αυγά, κρέας και ψάρι.

Βιταμίνη C Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη Βιταμίνη C. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό και για αυτό είναι απαραίτητη για υγιή επιδερμίδα, δόντια, κόκκαλα και αιμοφόρα αγγεία. Βοηθά επίσης τον οργανισμό σας να απορροφήσει τον σίδηρο από τις τροφές.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Φρούτα, μούρα, βλαστούς και βολβώδη λαχανικά.

Βιταμίνη D Η πιο σημαντική πηγή βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Λέγεται πως ένας 30λεπτος περίπατος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι τόσο ωφέλιμος όσο 10 ποτήρια γάλα! Χρειάζεστε Βιταμίνη D για να απορροφήσετε το ασβέστιο και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των μυών. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των οστών οπότε είναι απαραίτητο να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Λιπαρά ψάρια και κρόκους αυγών.

Βιταμίνη E Η Βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική και προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να τα φθείρουν. Λειτουργεί μαζί και παρόμοια με τη Βιταμίνη C.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Ξηρούς καρπούς, φασόλια, αυγά, φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά.

Βιταμίνη K Η Βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος και στην αναδόμηση και αποκατάσταση των οστών. Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν φυσικά Βιταμίνη Κ όμως πρέπει να τη λαμβάνετε και από τη διατροφή σας.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι και λαχανάκια Βρυξελλών)

  ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

 Ασβέστιο Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή κόκκαλα, δόντια και ιστό. Ρυθμίζει την λειτουργία των μυών και των νεύρων και είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα, φασόλια, φρούτα και γαλακτοκομικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.