Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι σκύλοι προειδοποιούν πρν δαγκώσουν


Το κείμενο που ακολουθεί, αποτελεί αναδημοσίευση από εδώ, και το αναδημοσιεύω καθώς το βρήκα ενημερωτικό και πολύ ενδιαφέρον. Έτσι, για να προσέχουμε...

"Πριν μέρες έτυχε να παρακολουθήσω κάποιο βίντεο σε κάποιο δορυφορικό κανάλι όπου ένας σκύλος της αστυνομίας δάγκωσε δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Ήθελα να το ξαναδώ οπότε το έψαξα στο διαδίκτυο. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που με σχόλια προσπαθούσαν δώσουν την δική τους ερμηνεία για την συμπεριφορά του σκύλου. Κάποιοι μάλιστα έγραψαν πως ήταν "απροειδοποίητη επίθεση...". Τι συνέβει όμως πραγματικά;
Αν παρατηρήσουμε προσεχτικά, θα δούμε πως ο σκύλος, όχι μόνο δεν επιτέθηκε απροειδοποίητα, αλλά έδωσε πολλά σημάδια πριν το κάνει.
Τα αυτιά του είναι τραβηγμένα πίσω. Γλύφεται συνεχώς (γλύφει τον αέρα). Γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη μεριά.
Με μεγάλη έκπληξη θα ακούσετε τον αστυνομικό να λέει: "Το σκυλί τα πήγαινε μία χαρά... μέχρι την στιγμή που ο δημοσιογράφος έσκυψε από πάνω του...". Είναι δύσκολο να πιστέψω πως ένας χειριστής σκύλου αστυνομίας δεν μπόρεσε να διακρίνει τρία πολύ βασικά σημάδια που του έδειχνε ο σκύλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. "Δεν αισθάνομαι άνετα, Θέλω να φύγω από εδώ..." έλεγε και ξανάλεγε ο σκύλος. Έναν άνθρωπο που δεν είναι η δουλειά του, μπορώ να τον δικαιολογήσω, όχι όμως και έναν χειριστή σκύλου αστυνομίας.
Τα λάθη που έκανε ο δημοσιογράφος είναι ξεκάθαρα:
"Χτυπούσε" ελαφρά το σκύλο στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Δεν αρέσει και τόσο στα σκυλιά, άσχετα τι πιστέυουμε εμείς. Είχε πιάσει με τα δύο του χέρια το λαιμό του σκύλου. Μπορεί σε εκείνο το σημείο ο σκύλος να ένιωσε ακόμα περισσότερο πως δεν έχει περιθώρια διαφυγής. Ξεπέρασε τα όρια όταν έσκυψε πάνω από το σκύλο. Τα σκυλιά γενικότερα αντιλαμβάνονται όλες τις κάθετες κινήσεις ως απειλητικές.
Ήταν ευθύνη του χειριστή να απομακρύνει το σκύλο μιας και με τα σημάδια που "έστελνε", η επίθεση ήταν πολύ πιθανή.
Επίσης ακούμε συχνά να λένε πως σκύλος δάγκωσε κάποιο παιδάκι "ξαφνικά". Δείτε την παραπάνω φωτογραφία. Ο σκύλος στέλνει σημάδια πως δεν αισθάνεται άνετα. Σημάδια που ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει. Είναι δική μας ευθύνη να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Οι σκύλοι μας μιλούν με τη γλώσσα του σώματος. Πρέπει να μάθουμε αυτή τη γλώσσα ώστε να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε τα μηνύματα τους.
Οι περισσότερες επιθέσεις σκύλων σε παιδιά - που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια - έχουν γίνει όταν το παιδί τρόμαξε τον σκύλο την ώρα που κοιμόταν. Είναι από τις περιπτώσεις που ο σκύλος δεν έχει την δυνατότητα να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα.
Το παραπάνω κείμενο δεν αναφέρεται στα σκυλιά που έχουν σκοπίμως εκπαιδευτεί να επιτίθενται χωρίς προειδοποίηση. Ναι φυσικά και υπάρχει τέτοια εκπαίδευση. Θα πρέπει να γνωρίζεις πως εάν έχεις ένα τέτοιο σκύλο, σε περίπτωση που δαγκώσει κάποιον, θα έχεις πολύ σοβαρά προβλήματα με το νόμο. Ρώτησε και το δικηγόρο σου αν δεν με πιστεύεις."