Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών διαταραχών και Μαρία Τσιάκα

Εννιακόσιοι ειδικοί από 47 χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισπανία, χώρες της Λατινικής Αμερικής) συμμετείχαν στο Παγκόσμια Συνέδριο για τις Διατροφικές Διαταραχές
(ΔΔ) που διοργανώνει κάθε χρόνο η AED, η Παγκόσμια Ακαδημία για τις Διατροφικές Διαταραχές. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε 8-10 Ιουνίου στην Πράγμα και το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποτέλεσε την μοναδική ελληνική συμμετοχή. Στόχος του συνεδρίου, η ανταλλαγή γνώσεων, ερευνητικών πορισμάτων και καινοτόμων προσεγγίσεων σχετικά με την θεραπεία αλλά και την πρόληψη μιας νόσου-μάστιγας, όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη
βιολογική διάσταση της ασθένειας, ενώ προτάθηκαν νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις που αφορούν στην εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με τις συνέπειες που επιφέρει ο υποσιτισμός του εγκεφάλου. Βαρύτητα δόθηκε ακόμη στις προτεραιότητες, με όλους να συμφωνούν πως στο πρώτο στάδιο της θεραπείας ο θεραπευτής πρέπει να εστιάσει στη σίτιση του ασθενούς και έπειτα να εφαρμόσει οποιαδήποτε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
Ένα ζήτημα που επίσης τέθηκε και αποτελεί σημείο των καιρών είναι η
εικόνα σώματος, τόσο στους εφήβους, όσο και στους άντρες και το κατά πόσο η δυσαρέσκεια για το σώμα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών.
Τέλος, ο συσχετισμός εξάρτησης και διατροφικής διαταραχής αναφέρθηκε από κάποιους ειδικούς, ωστόσο συνοδεύτηκε από έντονη αμφισβήτηση μεγάλης μερίδας των συνέδρων.

19059720 1819063021742364 7556470730762115567 n
Η ελληνική τοποθέτηση Το workshop του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών με τίτλο «Παρέμβαση στο Σπίτι: Δουλεύοντας με Οικογένειες και Ασθενείς με οξεία και χρόνια ανορεξία» παρουσιάστηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου και διήρκησε 90’.
H Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών και υποψήφια Διδάκτωρ του Kings College, ξεκίνησε με προσομοίωση (παιχνίδι ρόλων) προκειμένου να δείξει ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση κατά τη διάρκεια ενός δείπνου σε εστιατόριο, μεταξύ οικογένειας και θεραπευτή.
Στη συνέχεια, εξήγησε τη φιλοσοφία, την προσέγγιση και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της παρέμβασης στο σπίτι (Home Treatment), μιας καινοτομίας που εφαρμόζεται σε ελάχιστες χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και στην χώρα μας αποκλειστικά από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών.
Το συντονισμό ανέλαβε η Janet Treasure, OBE, MD, FRCP, FAED, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου.
Τα σχόλια που απέσπασε από τους συνέδρους ήταν άκρως εγκωμιαστικά. Δεν είναι τυχαίο πως όταν ολοκληρώθηκε η παρουσίαση πολλοί ειδικοί από κέντρα του εξωτερικού ενδιαφέρθηκαν για περαιτέρω συνεργασία, στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και εκπαίδευσής τους στη συγκεκριμένη μέθοδο.
18951431 1819384041710262 8445013902578559645 n
Μαρία Τσιάκα, Janet Treasure
Παρέμβαση στο σπίτι:
Μια καινοτόμα μέθοδος με άριστα αποτελέσματα
Τι είναι όμως η μέθοδος Παρέμβαση στο Σπίτι που εφαρμόζεται στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών;
Πρόκειται για ένα εναλλακτικό της νοσηλείας θεραπευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε εφήβους, όσο και σε ενήλικες, οι οποίοι πάσχουν από ΔΔ. Περιλαμβάνει εντατική παρακολούθηση, επίβλεψη γευμάτων στο σπίτι, ατομική και οικογενειακή υποστήριξη. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύει και να στηρίζει εκτός από τον ασθενή και όλα τα μέλη της οικογένειας, μειώνοντας το γονικό βάρος και επιτρέποντας στην οικογένεια να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η κυρία Τσιάκα στην Ελλάδα για λογαριασμό του King’s College, τα μέλη των οικογενειών με άτομα που πάσχουν από ΔΔ συχνά εμφανίζουν υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, ενώ με τη συμπεριφορά τους ακούσια μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της νόσου. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη μέθοδος προσεγγίζει το πρόβλημα τόσο σφαιρικά.