Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ...!


ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ». Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα: είναι η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΙ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και  την επιστημονική υποστήριξη και την χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.




H σειρά, αποτελείται από πέντε ωριαία επεισόδια, και κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την Κυριακή 14 Μαΐου στις 18.45.

Τα επεισόδια της σειράς εκτυλίσσονται χρονολογικά, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, μέσα από δραματικές αναπαραστάσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές, εντυπωσιακά γυρίσματα στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, effects/animation, αερολήψεις, σπάνια αρχειακά φίλμ χαρακτηρίζουν αυτό το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα τηλεοπτικό εγχείρημα.
 

Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, γυρίσματα σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα καθώς και σε σημαντικές τοποθεσίες στο εξωτερικό όπως η Κωνσταντινούπολη, η Καππαδοκία και η Μικρά Ασία, η  Μασσαλία, η Σικελία και η Ρώμη. Ερευνητές και ειδικοί της διατροφής, φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης των τροφών και της μαγειρικής καθώς και τις πολιτιστικές επιρροές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας. 



Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς είναι οι Ηλίας Αναγνωστάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), Αντωνία-Λήδα Ματάλα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (πρώην διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και Διονύσης Σταθακόπουλος (King’s College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου), ενώ τον γενικό συντονισμό της σειράς έχει ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Τη σειρά υπογράφουν οι δημιουργοί Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη, Νίκος Νταγιαντάς και Λευτέρης Χαρίτος, καθώς και ο μουσικός Δημήτρης Δεσύλλας.



Πώς άλλαξαν οι τροφές, τα σκεύη και οι διατροφικές συνήθειες στον ελλαδικό χώρο ανά τους αιώνες; Πόσο μας επηρέασαν άλλοι πολιτισμοί και πώς τους επηρεάσαμε; Τι έτρωγε ο απλός κόσμος στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο; Τι σχέση έχουν οι Άραβες, οι Οθωμανοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι με την ελληνική κουζίνα; Ποίες είναι οι αλήθειες και οι μύθοι της «Μεσογειακής διατροφής»; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσει να απαντήσει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ



Το πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «το Πρώτο Γεύμα» αποκαλύπτει πώς η αναζήτηση και η διαχείριση της τροφής ήταν η κινητήριος δύναμη στη διαμόρφωση του κόσμου μας. Από τους κυνηγούς ελεφάντων την Εποχή των Παγετώνων ως τους πρώτους ψαράδες του Αιγαίου, και από τους γεωργούς της Καππαδοκίας ως τα μεγάλα συμπόσια στα Μινωικά και Μυκηναϊκά ανάκτορα, ανακαλύπτουμε τις μεγάλες επαναστάσεις που οδήγησαν στην εκκίνηση του ελληνικού πολιτισμού.